Update: Akkoord tijdens klimmaattop
Dat akkoord is erop gericht verdere opwarming van de aarde te voorkomen door de uitstoot van CO2 in te perken. Het moet de opvolger worden van het Kyoto Protocol uit 1997.
In de slottekst van Lima is afgesproken dat alle landen volgend jaar plannen voor hun eigen land indienen bij de VN voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar de eisen daarvoor zouden vaag zijn. Milieuorganisaties spreken van een zwak en inefficint compromis dat de internationale klimaatregels verzwakt.
VN: Beloftes te gering
Volgens de VN zijn de beloftes van alle landen samen te gering om de opwarming van de aarde deze eeuw te beperken tot de afgesproken twee graden Celsius. Hoe hoger de temperatuurstijging, des te groter de gevolgen voor de zeespiegelstijging en de natuur.
De slottekst stelde ontwikkelingslanden gerust, waaronder China en India. Zij waren bezorgd dat opkomende economien te veel zouden lijden onder de inperkingen. «We hebben gekregen wat we wilden», zei de Indiase minister van Milieu Prakash Javedekar. Volgens hem is afgesproken dat de rijke landen het voortouw nemen bij de inperking van CO2-uitstoot.
China en VS eerder in de clinch
China en de Verenigde Staten lagen eerder nog op ramkoers bij de VN-klimaatconferentie. China vond dat een voorstel voor een nieuw klimaatverdrag te veel drukte op de armere landen en riep op het te verwerpen. De conferentie zou vrijdag al eindigen, maar werd verlengd. (ANP)