‘Griekenland moet EU trouw blijven’

Ook moet het land hervormingen die de economische groei stimuleren, blijven steunen. De Franse eurocommissaris reageerde op het bericht dat in Griekenland op korte termijn vervroegde parlementsverkiezingen worden gehouden.

Eerder vandaag mislukte voor de derde keer de poging een president te kiezen, waardoor de verkiezingen onvermijdelijk zijn geworden. Volgens de peilingen ligt het radicaal-linkse Syriza op kop. Die partij wil opnieuw met de EU en het internationaal Monetair Fonds onderhandelen over het steunprogramma voor het land.

De Duitse regering onthield zich van commentaar over de politieke ontwikkelingen in Griekenland. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financin liet via zijn woordvoerder weten dat hij kennis van de ontwikkelingen heeft genomen, maar zich van commentaar onthoudt. Dijsselbloem is voorzitter van de eurogroep.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft laten weten in gesprek te willen blijven met de Grieken. Desondanks zal de financile instelling zich op de achtergrond houden.

«Het is nu aan het Griekse electoraat om te beslissen over de toekomstige samenstelling van het parlement en de regering», aldus de ECB. «We zullen ons niet bemoeien met of commentaar geven op dit democratische proces.»

De ECB benadrukte wel dat Griekenland «indrukwekkende voortgang» heeft geboekt bij het op orde brengen van de overheidsfinancin en modernisering van zijn economie. Het land heeft ingrijpende en bij de eigen bevolking zeer impopulaire hervormingen moeten doorvoeren in ruil voor de ontvangen financile steun.